img_9429.jpg

13 grudnia wolontariusze z Veolii Południe oraz PWiK w Tarnowskich Górach wraz z uczniami Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego (SOW) w Tarnowskich Górach wzięli udział w zajęciach, których celem było przygotowanie zdrowej wigilijnej kolacji.

13 grudnia wolontariusze z Veolii Południe oraz PWiK w Tarnowskich Górach wraz z uczniami Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego (SOW) w Tarnowskich Górach wzięli udział w zajęciach, których celem było przygotowanie zdrowej wigilijnej kolacji.
Pod czujnym okiem Pani Janiny Stepek opiekuna grupy SOW oraz Pani Renaty Rychter – technologa żywienia, uczniowie przygotowali pięć zdrowych dań: zupę krem z pieczarek, warzywa na parze, zapiekaną rybę, a na deser koktajl owocowo-warzywny i ciasteczka owsiane. Dzieci czerpały radość ze wspólnego przygotowywania potraw, przekonywały się, że to co zdrowe może też pięknie wyglądać i smakować. Każde z nich otrzymało również propozycję zdrowych dań wigilijnych, które będą mogły przygotować w nadchodzące święta.
 
Używając nowoczesnego sprzętu AGD, który ufundowała Fundacja Veolia Polska, uczniowie mogli sprawnie przygotować menu według współczesnych trendów kulinarnych. Uczniowie pracując i eksperymentując w kuchni poczuli się jak w programie MasterChef. Ten wspólny czas spędzony na przygotowaniu posiłku, to wyjątkowe chwile, które sprawiły, że zarówno dzieci, jak i dorośli otworzyli się na nowe doświadczenia. Uczniowie mogli samodzielnie obsługiwać sprzęt kuchenny, a jednocześnie uczyły się pracy w grupie. Dla dorosłych była to ogromna radość z dawania swojego doświadczenia. To połączenie sił zaowocowało przygotowaniem pysznego, zdrowego oraz pięknie wyglądającego posiłku.